Nieuws

Hieronder vindt u het laaste nieuws over de Huizenbemiddelaar en de woningmarkt.

Het déjà vu van de Griekse schuldencrisis

18-02-2017 - Volgens Nick Kounis, hoofd macro-onderzoek en financiële markten bij ABN Amro, is de situatie niet zo erg als in 2015 toen Griekenland kampte met de naweeën van het referendum waarin het Griekse volk zich uitsprak tegen een steunpakket.

"Er zijn nog steeds een aantal problemen die elkaar voeden en de situatie erger maken", legt Kounis uit. "Zo is er het meningsverschil tussen Griekenland en de verschillende leden van de trojka. Verder heeft het land nog steeds een hoge schuldenlast, is er de zwakke economie en heeft Griekenland al aardig wat hervormd, maar moet er nog steeds veel gebeuren."

Nu draait de onenigheid om de voorwaarden voor een nieuw deel van het steunpakket dat in 2015 werd afgesproken. Griekenland heeft inmiddels 31,7 miljard euro gekregen van het in totaal 87 miljard euro tellende pakket. De eurolanden willen dat de overheid van het Zuid-Europese land voor het volgende deel jaarlijks een begrotingsoverschot draait van 3,5 procent.

Nederland heeft relatief grootste pensioenvermogen ter wereld

06-02-2017 - Daarna volgen Australië (126 procent), Zwitserland (123 procent), de Verenigde Staten (121 procent) en het Verenigd Koninkrijk (108 procent), blijkt donderdag uit een publicatie van consultancybureau Willis Towers Watson. Voor het onderzoek is gekeken naar de 22 belangrijkste pensioenmarkten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het Nederlandse pensioenvermogen in het afgelopen decennium het hardst is gegroeid. Het ging om een toename van een derde.
In de 22 onderzochte landen groeide het totale institutionele pensioenkapitaal vorig jaar naar 36,4 biljoen dollar. Dit komt neer op een stijging van 4 procent.

"Ondanks de moeilijke marktomstandigheden, boekten Nederlandse pensioenfondsen enige verbetering vorig jaar", stelt Michel Iglesias del Sol van Willis Towers Watson. "Dit kwam voornamelijk door sterke rendementen van aandelen en alternatieve beleggingen en de rentestijging in het laatste kwartaal."
Volgens Iglesias del Sol is risicomanagement nog steeds het belangrijkste aandachtspunt voor pensioenfondsen. Fondsen hebben last gehad van het ruime monetaire monetaire beleid van centrale banken. Bovendien zijn er neerwaartse risico's voor de economische groei van de wereldeconomie.

Spaargeld Nederlanders met 5,3 miljard euro toegenomen

06-02-2017 - Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De bijgeschreven rente zorgde voor het leeuwendeel van de toename. Zelf droegen spaarders per saldo 1,8 miljard euro bij.

DNB stelt verder vast dat de concentratie van het spaargeld verder is afgenomen. Tijdens de jaren van onrust op de financiële markten nam het aantal partijen waar Nederlanders hun spaargeld aan toevertrouwden af. Dat had te maken met de faillissementen van DSB en Icesave en fusies zoals die van van ABN Amro en Fortis.
Naarmate het stof van de kredietcrisis neerdaalde, nam de spreiding van het spaargeld weer toe. Dat komt mede door de verplichte opsplitsing van ING en Nationale-Nederlanden, maar ook doordat kleinere banken marktaandeel hebben gewonnen.
Volgens DNB zijn kleinere partijen zich actiever op de spaarmarkt gaan bewegen, met fellere concurrentie op bijvoorbeeld spaartarieven tot gevolg. Voor de crisis zat er nauwelijks verschil tussen de spaarrentes bij grote en kleine banken. Gaandeweg is dat verschil opgelopen, aldus de toezichthouder.

DNB sluit niet uit dat spaarders bovendien geleerd hebben van de faillissementen van Icesave en DSB en de crises rond Fortis/ABN Amro en SNS Reaal. Het kan zijn dat zij hun spaargeld uit voorzorg meer zijn gaan spreiden over verschillende banken.

Lichte daling productie nieuwbouwwoningen verwacht

24-01-2017 - De bank telde vorig jaar van januari tot en met november zo'n 45.000 vergunningen voor nieuw te bouwen woningen. Dat waren er minder dan de 49.000 uit de eerste elf maanden van 2015.
Sinds mei vorig jaar is het aantal vergunningen wel weer aan het oplopen. Daarom ligt het in de verwachting dat de daling in de bouwproductie dit jaar van korte duur zal zijn en dat deze in 2018 weer zal aantrekken.

Onder meer makelaarsorganisatie NVM klaagt al enige tijd dat er structureel te weinig nieuwbouwwoningen bijkomen. Dat drijft de prijs en daarmee de betaalbaarheid van huizen flink op.
De productie van nieuwbouwwoningen liet afgelopen jaar al flink minder groei zien dan in 2015, constateert ABN Amro. Er ging tot en met november zo'n 5,4 miljard euro in nieuwbouwprojecten om, 7 procent meer dan een jaar eerder. In dezelfde periode in 2015 ging het nog om een stijging van 32 procent.

Vooral de woningcorporaties laten het afweten bij de bouw van nieuwe woningen. Zij bouwden afgelopen jaar voor ruim een tiende minder huizen. Die terugval heeft voor een deel met financiële slagkracht van sommige corporaties te maken.
Wat volgens ABN Amro verder meespeelt is dat de grondprijzen in veel gemeenten de pan uit zijn gerezen. Daarbij ontbreekt het bij veel bouwbedrijven aan voldoende capaciteit. Hun orderportefeuilles zitten simpelweg vol.

Opnieuw minder Nederlanders failliet gegaan

24-01-2017 - In 2016 waren er 1.545 persoonlijke faillissementen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat zijn er ongeveer een kwart minder dan in 2015. In vergelijking met het hoogtepunt in 2013 (4.073 persoonlijke faillissementen), gingen er in 2016 zo'n 62 procent minder personen bankroet.

Het CBS benadrukt dat de economische omstandigheden sinds 2013 flink zijn verbeterd. Ook lopen minder schuldsaneringen uit op een faillissement. Zo eindigde in 2013 nog 5,3 procent van de beëindigde schuldsaneringen in een faillissement. In 2015 ging het nog maar om 2,1 procent.

In vier op de tien persoonlijke faillissementen ging het vorig jaar om een faillissement van een eenmanszaak. De daling was vooral zichtbaar bij personen zonder eenmanszaak.
Faillissementen van personen zijn goed voor iets meer dan een kwart van alle faillissementen. Het grootste deel van de faillissementen zit bij bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken).

In Overijssel gingen vorig jaar relatief de meeste personen failliet. Per honderdduizend inwoners zijn vijftien persoonlijke faillissementen uitgesproken. Landelijk gaat het om negen per honderdduizend inwoners.
Ook in Drenthe, Noord-Brabant en Gelderland lag dit aantal hoger dan het landelijke gemiddelde. In deze provincies ging het om tien faillissementen per honderdduizend inwoners.
In Friesland gingen relatief de minste mensen bankroet: vijf op de honderdduizend. In Flevoland (zes) en Utrecht (zeven) waren de gemiddelden ook lager.
In Zuid-Holland zijn in 2016 in absolute getallen de meeste personen bankroet gegaan (299 personen). En alleen in Zeeland is het aantal persoonlijke faillissementen toegenomen. In 2016 ging het om 34 personen in Zeeland, twee meer dan een jaar eerder.

Banken willen meer financieringsruimte voor duurzame woningen

18-01-2017 - Zo zou de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd kunnen worden voor zogenoemde nul-op-de-meterwoningen, bepleit de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag.
Nederlandse banken stimuleren hun klanten al om panden te verduurzamen. Maar voor mensen die geen extra hypotheek kunnen of willen nemen voor het vergroenen van een woning, ontwikkelen banken een alternatieve en gebouwgebonden financieringsvorm. 

Omdat de terugverdientijd van investeringen in verduurzaming vaak langer is dan iemand in een woning blijft wonen, wordt de financiering aan het pand gekoppeld. De plicht tot aflossing wordt dan bij de verkoop overgedragen op de nieuwe eigenaar.
Dit is een van de voorstellen die de organisatie namens de Nederlandse banken doet naar aanleiding van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) die de Verenigde Naties (VN) in 2015 hebben geformuleerd. De VN heeft bedrijven wereldwijd gevraagd om bij te dragen aan de realisatie van die doelen.

Verder willen Nederlandse banken klanten met dienstverlening helpen om tot hoge leeftijd zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. "De wil om langer thuis te wonen, vergt een zekere vermogenspositie of de mogelijkheid om te lenen", stelt de NVB. "Veel ouderen hebben vermogen opgebouwd, maar dat zit vast in hun huis." 
Zij kunnen geholpen worden door de geldstromen die bedoeld zijn voor wonen, zorg en het pensioen flexibeler te kunnen inzetten. Banken gaan hierover overleggen met zorgverzekeraars, pensioenfondsen de overheid. 
En omdat "een financieel gezonde oude dag niet langer gegarandeerd" is, zijn banken bereid ook hun kennis over vermogensbeheer aan te bieden aan minder vermogende klanten.

Opnieuw flink meer woningen van eigenaar gewisseld in december

18-01-2017 - Dat is een stijging van 17,2 procent vergeleken met een jaar eerder, toen er 21.566 woningen van eigenaar wisselden. Vergeleken met de voorgaande maand werden er 38,5 procent meer huizen verkocht in december.
Ten opzichte van een jaar eerder werd bij alle woningtypen een stijging van het aantal geregistreerde verkochte woningen opgetekend.

Bij hoekwoningen was de stijging het kleinst met 14,4 procent, terwijl bij twee-onder-een-kapwoningen met 22,5 procent de grootste toename te zien was. 
Vergeleken met november was de stijging bij twee-onder-een-kapwoningen eveneens het grootst en bij appartementen het kleinst.

In alle provincies is het aantal verkochte woningen toegenomen, vergeleken met een jaar eerder. De stijging was het grootst in Gelderland met 33,1 procent en het kleinst in Noord-Holland met 2 procent.
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in december toe met 18 procent. Er vonden 177 executieveilingen plaats, 43,3 procent minder dan een jaar eerder.

'2017 wordt een mooi aandelenjaar'

04-01-2017 - Nederlandse aandelen hebben het in 2016 opmerkelijk goed gedaan.
In 2017 blijven aandelen profiteren van het feit dat er geen alternatief is. Een spaarrekening geeft tegenwoordig minder dan 1 procent rente, terwijl het dividendrendement van AEX-fondsen vier procent bedraagt. Als de rente en de politiek zich beide gedeisd houden, kunnen we een mooi aandelenjaar beleven.

Ook economisch is er weinig reden tot klagen. "De consument trekt weer de portemonnee. Grondstoffen stijgen weer wat in prijs. Het werd ook wel tijd dat de economie aantrekt."

Inflatie in eurozone stijgt hard

04-01-2017 - Het prijspeil in de eurolanden steeg vorige maand gemiddeld met 1,1 procent, na een inflatie van 0,6 procent in november. De toename werd vooral gestuwd door de olieprijs, die hoger lag dan een jaar eerder. Energie was hierdoor in doorsnee 2,5 procent duurder dan in december 2015.
De inflatie in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van net geen 2 procent. Dat kwam onder meer door de enorme daling van de olieprijs in de afgelopen jaren. Olie werd afgelopen jaar echter weer wat duurder, waardoor dat effect uit de inflatiecijfers begint te verdwijnen.
De inflatie kwam zonder de beweeglijke prijzen van energie en voedingsmiddelen vorige maand uit op 0,9 procent. Daarmee was de zogeheten kerninflatie een fractie hoger dan in november.
Eurostat meldt bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Dinsdag bleek uit voorlopige cijfers al wel dat de inflatie in Duitsland vorige maand is opgelopen tot 1,7 procent. Het CBS komt donderdag met een eerste schatting voor de ontwikkeling van het prijspeil in Nederland in de laatste maand van 2016.

 

Webdesign en hosting : Unique WebdesignMakelaar Aankoopmakelaar

Wilt u geholpen worden?De Huizenbemiddelaar kan u helpen met de aankoop of verkoop van uw woning of het voorzien van een passend hypotheekadvies.

Ja, ik wil graag informatie over:
Verstuur mij meer informatie naar:


Verstuur
slechts895,-
Complete aan-of verkoopbemiddeling voor slechts 895,-