Nieuws

Hieronder vindt u het laaste nieuws over de Huizenbemiddelaar en de woningmarkt.

Nieuw pensioenstelsel

08-07-2016 -

Brexit

04-07-2016 - Volgens beleggingsexpert Jeff Rosenberg, die praat met zakenzender CNBC, van 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock is de waarschijnlijkste uitkomst van de Brexit-stem dat het Verenigd Koninkrijk een zelfde status als Noorwegen krijgt. "Brexit-light", noemt Rosenberg die variant.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel een gedeelte van de EU-wetten aangenomen, heeft toegang tot de EU-handelsmarkt en is ondertekenaar van het Schengenverdrag, dat vrij verkeer tussen EU-landen en dus ook Noorwegen mogelijk maakt.
Rosenberg denkt dat een soortgelijke oplossing uiteindelijk ook voor het VK wordt uitgedacht.

Markten
Maar volgens Rosenberg lijken de markten met hun reactie in de nasleep van het Brexit-referendum op een heel andere variant te rekenen. Na een daling afgelopen vrijdag en maandag zijn de beurzen namelijk weer met een herstel bezig; een indicatie dat beleggers denken dat het wel meevalt met de Brexit.
Zij zouden volgens Rosenberg erop speculeren dat de Brexit of heel goed uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk of dat de Britten uiteindelijk toch afzien van een vertrek uit de EU. Op basis daarvan gingen de koersen de laatste dagen weer omhoog.

Maar mocht een van deze scenario's niet uitkomen, zou er nog wel eens een negatieve reactie op de markten kunnen volgen, denkt Rosenberg. Uiteindelijk blijven de gevolgen moeilijk in te schatten, zegt de BlackRock-expert

Zorgen om gepensioneerde van morgen

04-07-2016 - Het Nibud uit zijn zorgen over de financiële situatie van toekomstige gepensioneerden. Het leven van ouderen is tegenwoordig niet meer zo goedkoop als voorheen.

Dit terwijl er nu een groep aankomt die minder pensioen opbouwt, waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

De verwachting is dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Dit heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal zzp'ers en flexibele dienstverbanden.
Door dit soort werkenden wordt doorgaans minder pensioen opgebouwd. Ook de toename van echtscheidingen speelt hierbij een rol.

Minder uitgeven
Vaak wordt gedacht dat mensen na hun pensioen minder gaan uitgeven. Maar dit is volgens het Nibud lang niet overal het geval. Aan zorgkosten geven gepensioneerden zelfs veel meer uit dan jongere mensen.
Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Ook aan huishoudelijke hulp, stookkosten en abonnementen zijn oudere mensen vaak extra kwijt.
Het instituut maakt zich vooral zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije of nog niet afbetaalde hypotheek.

Woonlasten
''Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren'', aldus het Nibud, die Nederlanders in eerste plaats aanraadt om meer aan financiële langetermijnplanning te doen.
Bij de overheid dringt de instantie aan op het mogelijk maken van maatwerk in de pensioenuitkering.

Electronische betaalmethoden

04-07-2016 - De schade die is ontstaan door fraude met internetbankieren en pinnen is vorig jaar ondanks de sterke groei van elektronische betaalmethoden nagenoeg gelijk gebleven aan 2014.

De totale strop kwam vorig jaar op 17,9 miljoen euro in vergelijking met het historisch lage niveau van 17,3 miljoen euro in 2014. De zogenaamde pas-opstuurfraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en burgers vragen hun pas op te sturen, resulteerde in een schade van 1,7 miljoen euro.

De dynamiek in het betalingsverkeer nam volgens de vereniging vorig jaar flink toe. Zo werd (digitaal) incassomachtigen ingevoerd en nam contactloos betalen een grote vlucht. Daarnaast werden voorbereidingen getroffen voor nieuwe betaalmethodes als zogenoemde instant payments, waarbij transacties tussen Nederlandse banken in seconden worden uitgevoerd, iDeal QR en iDIN.

Maandelijks groeide het aantal contactloze transacties met bijna 25 procent. Ook werden vorig jaar de eerste tests uitgevoerd met iDeal QR, dat gebruikt maakt van de zwart-witte geblokte vierkantjes die codes bevatten en voor iDIN, een dienst van banken waarmee klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren.

Bij banken is de veiligheid van internetbankieren een van de hoogste prioriteiten. Vorig jaar vonden er in Nederland ongeveer 1,5 miljard transacties plaats via internetbankieren met een totale waarde van circa 4.900 miljard euro. De schadepost bij deze betaalmethode bedroeg 3,7 miljoen euro ofwel 0,0001 procent van de transactieomzet.

De hoge dreiging van fraude met internetbankieren ''blijft echter onverminderd aanwezig''. Tot nu toe heeft er evenwel geen fraude plaatsgevonden met de mobielbankieren-apps van banken.

Hypotheekrente onder de 1 procent

30-05-2016 - ABNAMRO heeft als eerste de hypotheekrente verlaagd tot onder 1 procent. De bank heeft vorige week zijn tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van twee jaar, verlaagd naar 0,99 procent. Door het beleid van de ECB (Europese Centrale Bank) wordt door de bijzonder lage rente in de eurozone al geruime tijd indirect miljarden in de bankensector gestopt.

Aanpassingen nodig op woningmarkt

26-05-2016 - Het Centraal Plan Bureau is van mening dat vrije huur en minder of geen hypotheekrenteaftrek gunstig is voor de woningmarkt. Een huis kopen wordt nu beoordeeld boven het huren in verband met de renteaftrek. Door de renteaftrek te bepreken of zelfs af te schaffen wordt het voor consumenten aantrekkelijker om te gaan huren. Als dan ook de huren vrij zijn, zal het aanbod uiteindelijk ook stijgen, aldus de Centraal Plan Bureau.

Extra half jaar om schulden weg te werken

24-05-2016 - Mensen met grote schulden krijgen een half jaar extra om hun schulden weg te werken zonder bezoek van deurwaarders. Dat Dit besluit is door het kabinet genomen om de schuldenaars de mogelijkheid te bieden orde te scheppen en een plan te maken om hun schulden af te lossen. Gedurende dat halve jaar worden wel alle inkomsten boven de minimumnorm apart gezet om de schulden uiteindelijk te kunnen aflossen.

Uitgaven aan gezonde producten neemt toe

19-05-2016 - Volgens een onderzoek van ABN AMRO blijft de consumptie van gezonde voedselproducten alleen maar stijgen. Door het economisch herstel zijn de uitgaven van de gehele voedselsector toegenomen. Volgens ABN AMRO kiezen consumenten vaker voor gezond en makkelijk eten. Vooral kan en klare salades zijn in trek. Ook voorgesneden fruit en de verkoop van vis neemt toe.

Huizenprijzen stijgen volgend jaar verder

17-05-2016 - Volgens economen van de Rabobank stijgen de prijzen van koopwoningen volgend jaar verder. Er wordt voor dit jaar een stijging verwacht van circa 3,5 tot 5,5 procent terwijl in 2017 een stijging wordt verwacht van 5 tot zelfs 7 procent. Volgens de Rabobank is de oorzaak de nog steeds stijgende koopkracht alsmede de groeiende werkgelegenheid. Ook de lage hypotheekrente blijft volgens Rabobank voorlopig nog de laag.

Mannen frauderen meer als vrouwen

13-05-2016 - Volgens een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars frauderen mannen meer dan vrouwen. Van de geregistreerde fraudegevallen is 67 procent man. 25 procent is vrouw De overig 8 procent is bedrijven. Mannen frauderen veel met schadeverzekeringen waaronder vooral autoverzekeringen. Vrouwen frauderen opvallenderwijs meer met de reisverzekering.

 

Webdesign en hosting : Unique WebdesignMakelaar Aankoopmakelaar